“Bal Dolum, Paketleme ve Temel Petek Üretim Tesisi Projesi” DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca Onaylandı

Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının 2021 Yılı Yatırım Programı kapsamında Bingöl'den sunulan sekiz proje onay aldı. Onay alan projeler arasında Pilot Üniversite Koordinasyon Merkez Birimi (PİKOM) tarafından sunulan “Bal Dolum Paketleme ve Temel Petek Üretim Tesisi Projesi” de yer alıyor.

PİKOM tarafından sunulan “Bal Dolum Paketleme ve Temel Petek Üretim Tesisi Projesi” ve Üniversitemiz Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Bayram Yurt tarafından sunulan tarafından sunulan  “Kalsiyum Klorür İlaveli Taze Peynir Yapımı Projesi” DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından onaylandı.

“Bal Dolum, Paketleme ve Temel Petek Üretim Tesisi Projesi” PİKOM tarafından sunuldu.

“Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı” kapsamında  PİKOM tarafından sunulan “Bal Dolum Paketleme ve Temel Petek Üretim Tesisi Projesi” ile üniversitemizde bilimsel çalışmalardan elde edilen ürünlerin dolumu, paketlenmesi, kovanlarda kullanılacak temel peteklerin üretimi hedefleniyor. Projenin nihayete ermesi ile temel petek üretim tesisi bölgede bir ilk olacak.  Ayrıca, arı ürünlerindeki kalıntı ve kirlilik potansiyeline sahip temel peteklerin kurulacak model tesis ile daha hijyenik bir şekilde üretimi sağlanacak ve böylelikle kalıntı ve kirliliğin önüne geçilecek.

“Bal Dolum Paketleme ve Temel Petek Üretim Tesisi Projesi” ile arıcılık programı, arı ve arı ürünleri lisans ve lisansüstü öğrencileri ile ilimizde faaliyet gösteren veya mesleğe yeni başlayacak arıcılar için model uygulama ve eğitim alanları oluşturulması hedefleniyor. Proje ile Bingöl balının tanıtım faaliyetlerine katkı yapılarak marka değeri arttırılacak, üreticilerimize katma değer kazandırmak ve kazançlarını arttırmak için başta Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği olmak üzere arıcılarımız ve özel sektör işbirliği ile model ürün üretim ve paketleme sistemleri kurulmuş olacak.

“Kalsiyum Klorür İlaveli Taze Peynir Yapımı Projesi” Süt Teknolojisi Bölümü Ön Lisans Öğrencilerine Uygulamalı Staj İmkanı Sağlayacak

Üniversitemiz Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Bayram Yurt tarafından sunulan ve kabul gören “Kalsiyum Klorür İlaveli Taze Peynir Yapımı Projesi” ile taze peynirde oluşabilecek ‘brucella’ hastalığının önüne geçilmesi, güvenli ve kaliteli beyaz peynir yapımının uygulamalı eğitimi, ısıtılmış sütten peynir yapımında randıman düşmesinin önüne geçilmesi, kaliteli ve güvenli beyaz peynir tüketiminin sağlanması hedefleniyor. Proje kapsamında ayrıca Üniversitemiz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Yüksek Okulu Süt Teknolojisi Bölümü ön lisans öğrencilerine uygulamalı staj imkanı sağlanacak.