BİNGÖL ÜNİVERSİTESİNDEN ARI HASTALIKLARINA KESİN TEŞHİS

Bingöl Üniversitesi Arı ve Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde kurulan arı hastalıkları laboratuvarında arı ölümlerine sebep olan hastalıklar ve zararlara ilişkin kesin teşhis konulacak.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Yüksek Öğretim Kurumunun (YÖK) eşgüdümünde yürütülen Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması programı kapsamında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesinde arı hastalıkları laboratuvarı kuruldu.

Son dönemlerde artan arı ölümlerinin kesin sonucunun belirlenmesi ve çözüm bulunması amacıyla bölgede ilk olma özeliğine sahip olan arı hastalıkları laboratuvarında, arı ölümlerine sebep olan hastalık ve zararlara artık kesin teşhis konulacak.

Arı Hastalıklarına Yönelik Bölgedeki İlk Moleküler Teşhis Laboratuvarı

Arı ve Doğal Ürünler Arge-Ürge Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Harun Kaya Kesik, arı hastalıkları laboratuvarının en çok arıcıları sevindireceğini söyledi. Laboratuvarda arı hastalıklarının moleküller teşhisinin gerçekleşeceğini belirten Kesik,  "Laboratuvarımız özelinde arı hastalıklarının moleküler teşhisi gerçekleştirilmektedir. Arı hastalıkları laboratuvarı bölgedeki ilk moleküler teşhis laboratuvarıdır. Bu teşhis laboratuvarı ile birlikte bölgedeki acılarımızın arı ölümleri ve ciddi koloni kayıplarına sebebiyet veren başlıca hastalık ve zararlıların kesin teşhisi ortaya konulup, buna göre bir tedavi seçeneği sunularak, koruma kontrol planları belirlenmektedir."