Pilot Üniversiteler Yönerge Hazırlama Çalıştayı’na Katıldık

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 2015 yılında başlatılan Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında bölgelerinin değerlerine göre pilot üniversite seçilen Üniversitemizin de aralarında bulunduğu beş üniversite, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ev sahipliğinde bir araya geldi. Çalıştayda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Çapak, çalıştayın üniversitelerin tecrübelerini birbirleri ile paylaşması anlamında önemli bir çalıştay olduğunu söyledi.

Ahi Evran Üniversitesi tarafından organize edilen ve 21 Ocak 2019 tarihinde Rektörlük Senato Salonunda gerçekleştirilen Pilot Üniversiteler Yönerge Hazırlama Çalıştayı’na Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, PİKOM Koordinatörümüz Prof. Dr. Ramazan Meral, üniversitelerin rektör yardımcıları, proje koordinatörleri ve ekipleri, daire başkanları, akademik ve idari personel ile basın mensupları katıldı.

Pilot Üniversiteler Yönergesi Hazırlama Çalıştayı’nın açılış konuşmasını Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya yaptı.  Pilot üniversite projesinin hayat geçme aşamasını anlatarak sözlerine başlayan Prof. Dr. Karakaya, Pilot üniversite projesinin Türkiye Yükseköğretiminin değişim projesi olduğunu vurguladı. Bu proje ile Türkiye’deki üniversitelerin benzeşik olmayacağını ve Türkiye’nin eğitimine yeni bir yön verileceğini dile getiren Prof. Dr. Karakaya, Proje ile üniversitelerin içinde doğdukları şehirlerin değerlerinin üzerinde çalışarak, yeni değerler üretmenin amaçlandığını belirterek;  “Pilot üniversite projeleri öncelikle bölgenin ve ülkenin ihtiyaçlarına cevap vermek üzere hazırlanmış bir projedir. Bu projeleri sadece Yükseköğretim Kurulu (YÖK) değil hükümet de önemle takip ediyor. Çünkü pilot üniversite projesi, Türkiye projesidir.  Her bir üniversitenin kendi bölgesinde değer üretebildiğini artık ulusal anlamda ortaya koymamız gerekiyor” dedi.

Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın açılış konuşmasının ardından Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci söz aldı. Bahçeci, üniversitelerin şehirlerin gelişmesinde önemli bir katkısı olduğunu dile getirdi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin böylesine önemli bir çalıştaya ev sahipliği yapıyor olmasından mutlu olduğunu belirten Başkan Bahçeci, çalıştayın başarılı geçmesini temenni etti.

Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’nin konuşmasının ardından Kırşehir Valisi İbrahim Akın bir konuşma yaptı. Akın, konuşmasında üniversitelerin ilim ve irfan, bilim ve teknoloji yuvası olduğunu söyledi.

Vali Akın’ın konuşmasının ardından pilot üniversite seçilen üniversitelerin rektörleri de söz alarak kısa bir konuşma yaptı. İlk olarak tarım ve havza bazlı kalkınma alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak söz alarak çalıştaya katılma amaçlarına değindi. Pilot Üniversiteler Yönergesi Hazırlama Çalıştayı’nın mevzuatta bulunan eksikliklerin giderilmesi ve üniversitelerin birbirlerine tecrübesini paylaşması anlamında önemli bir çalıştay olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çapak, Kırşehir’de bulunmaktan mutlu olduğunu kaydetti.

Açılış ve protokol konuşmalarının ardından Pilot Üniversiteler Yönergesi Hazırlama Çalıştayı’na geçilerek yönerge taslağı üzerinde çalışma ve genel değerlendirme yapılarak karşılıklı istişarelerde bulunuldu. Üniversitelerin projelerine uygun olarak ortak bir mevzuat belirleme çalışması için fikir alışverişi yapılmasının ardından çalıştay sona erdi.

2019-01-25T09:55:54+00:00