Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin (MAKÜ)ev sahipliği bünyesinde Lavanta Tepesi Hotel’de gerçekleştirilen çalıştaya Burdur Valisi Hasan Şıldak, Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Vekili Erol Bulut, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon Merkez Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Ramazan Meral, Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, MAKÜ yönetim kurulu ve senato üyeleri ile hayvancılık projesi yürütücüleri, Burdur Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürü Oktay Darcan, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri katıldı.Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan çalıştay, Hayvancılık Genel Müdürlüğü tanıtım videosunun izlenmesi ve MAKÜ Kurumsal İletişim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KİMER) tarafından hazırlanan Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projesi tanıtım filmi gösterilmesi ile devam etti.
Programda Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Vekili Erol Bulut açılış konuşması yaptı. Ardından Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon Merkez Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Ramazan Meral, ‘Bölgesel Kalkınma Amaçlı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması’ programı kapsamında ‘Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma’ konusunda sunum yaptı. Projelerin ana temasının ‘Arı ve Arı Ürünleri’ olduğunu belirten Prof. Dr. Meral, ekonomik değeri yüksek bitkilerin tespiti ve değerlendirmesi ile ilgili çalışmalar yaptıklarını belirtti. Çalıştay sonunda Üniversitemiz çalışma alanı özelinde niyet kararlar alındı:
-Gezginci arıcılık kontrol altına alınmalıdır.
-İhtisas Üniversiteleri “Sertifikalı Arıcılık” konusunda çalışmalar yapmalı.
-Sertifikalı arı yetiştiricilere ilave teşvikler sağlanmalıdır.
-Polinasyon konusunda bitkisel üretim yapan üreticilere eğitim verilmelidir.
-Arı ürünlerinin tanınırlığı arttırılmalıdır.
-Arıcılık üzerine çalışma yapan üniversiteler ve bakanlık arasında arı ürünleri konsorsiyumu oluşturulmalıdır.
6 ayrı salonda 3 gün süren çalıştay yapılan sunumların ardından 2 Şubat Pazar Günü sona erdi.