Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Ilıcalar termal tesislerinde 30 Ekim 2017 Pazartesi günü, ilimizde faaliyet gösteren ulusal ve yerel basın temsilcileri ile kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Toplantıya Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hakan Olgun, Prof. Dr. Hasan Çiftçi, Genel Sekreter Doç. Dr. Abdulah Taşkesen ve Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi (PİKOM) ekibi katıldı. Toplantıda 2017 yılının genel bir değerlendirmesi yapılarak, pilot üniversite konusunda da son duruma dair bilgiler paylaşıldı.Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Üniversitemiz hakkındaki son bilgileri paylaşmak ve fikir alış verişinde bulunmak üzere basın mensupları ile bir araya geldi.“Projeler bitti, uygulama aşamasına geçiyoruz”2016 yılında Türkiye’deki 42 üniversite arasından pilot üniversite seçilen beş üniversiteden biri olan Bingöl Üniversitesi’nin, Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma alanında çalışmalarına başladığını ifade eden Prof. Dr. Çapak, “üniversitemizin pilot üniversite seçilmesi sonrasında Bingöl’deki paydaşlarımız ve diğer ilgili kurumlarla istişare toplantıları yaptık. Bu toplantılardan arıcılık ve arı ürünleri ile endemik bitkiler başlığı ön plana çıktı. Projelerimizin daha hızlı ve daha düzenli bir şekilde devam edebilmesi için PİKOM’u kurduk” dedi.Yakın zamanda Kalkınma Bakanlığı ve YÖK’te yapılan son istişare toplantılarının ardından, artık projelerle ilgili somut adımların atılmaya başlandığını belirten Prof. Dr. Çapak, “Bu projelerimiz ilgili kurumlar tarafından onaylandı ve bunlar desteklenecek. Pilot üniversitenin paydaşları arasında DAP, Fırat Kalkınma Ajansı, İl Tarım Müdürlüğü, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası ile Arıcılar Birliği yer alıyor. Üniversite daha çok bu işin AR-GE kısmında yer alacak. Bal kalitesinin arttırılması, Bingöl balının katma değerinin artması için çalışacağız” şeklinde konuştu.“Bingöl balının tescillenmesi için çalışacağız”Bingöl balının bir marka haline gelmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini ifade eden Prof. Dr. Çapak, “Bal ve bal ürünleri dendiği zaman aklımıza Bingöl gelecek. Proje isim olarak dar görülse de tüm üniversiteyi kapsıyor. Üniversite içerisinde birçok fakültemiz ve bölümümüz bu projenin içerisinde aktif bir şekilde çalışacak. Her paydaş kendi üzerine düşeni yapacak. Uygulanacak projeler ilimize, bölgemize ve üniversitemize katkı sağlayacak ve üniversitemizi daha modern bir hale getirecektir. Bingöl balının kalitesi ile ilgili söylenenleri, artık bilimsel bir temele dayandırıp, bunu markalaştırmış olacağız. Bingöl balına ait bir barkod sistemi uygulayıp hangi balın kalitesinin nasıl olduğunu göstermiş olacağız. Uygulanacak projeler arasında arı ve arı ürünlerinin geliştirilmesi, bal üretim kapasitesinin arttırılması, arı ürünlerinin alternatif tıpta kullanılması, arı hastalıklarının tespiti ve bunlara dair mücadele, bölgeye uygun arı kovanı ve peteklerin geliştirilmesi, arı turizminin geliştirilmesi gibi projeler yer almaktadır” dedi.“Genç ve dinamik bir üniversiteyiz”Bingöl Üniversitesinin mevcut fiziki altyapısının iyi bir durumda olduğunu belirten ve bunun daha iyi bir hale getirilmesi için çalışmalara devam ettiklerinin söyleyen Prof. Dr. Çapak, “Bingöl Üniversitesinin fiziki durumu çok iyi bir konumda. Genç ve dinamik bir üniversiteyiz. Mevcut konumumuzu daha iyi bir noktaya getirmek için yeni çalışmalara başladık ve bunları uyguluyoruz. Üniversitenin arka tarafındaki ormanlık alanın rekreasyon çalışmalarını tamamlayıp, hem öğrencilerimizin hem de ilimizin hizmetine sunacağız. Konukevinin lojmanların arasından çıkartıp, yeni ormanlık alandaki boş yere taşıyacağız. Ilıcalar’da 3 bin metrekarelik bir alanda yeni bir tesis projemiz var, bunu mevcut tesislerimizin arka tarafına yapmayı planlıyoruz. İlahiyat Fakültesi için yeni bir alan inşa edeceğiz. Yeni kütüphane binamızın ve çok amaçlı spor kompleksimizin inşaatları devam ediyor” şeklinde sözlerini sürdürdü.  “Hepimiz elimizden gelen gayreti göstereceğiz”Herkesin Bingöl için çalışması gerektiğini ifade  eden Prof. Dr. Çapak, “il hepimizin ili. Üniversite hepimizin üniversitesidir. Basınımız da bu işin bir parçasıdır. Basınımız yapıcı bir tutum sergiliyor. Bingöl’ün imajının iyi bir şekilde yansıtılması için basın kendi üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. Bizler de üniversitemizin, ilimizin, bölgemizin ve ülkemizin kalkınması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” şeklinde konuştu.