Bingöl Balı Resmen AB'li Oldu
Bingöl Balı, Avrupa Birliği (AB) tarafından resmen tescil edilerek Türkiye'nin AB nezdindeki ilk tescilli balı oldu.
Üniversitemiz, Türk Patent ve Marka Kurumu'na yaptığı 'Bingöl Balı' coğrafi işaret başvurusunun 7 Ekim 2022 tarihinde kabul edilmesini sağladı. Bu başvuru sonucunda 'Bingöl Balı', Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ulusal düzeyde coğrafi işaret olarak tescillendi. Daha sonra, bu ürünün uluslararası alanda tanıtımı için 'Uluslararası Coğrafi İşaret Seferberliği' kapsamında Avrupa Birliği'ne başvuruldu ve Bingöl Balı, Avrupa Birliği tarafından resmen tescil edilen ilk Türk balı oldu.
Türk Patent ve Marka Kurumu'na 'Bingöl Balı' coğrafi işaret için Üniversitemiz tarafından yapılan başvuru 7 Ekim 2022 tarihinde kabul gördü. İlgili kurum 'Bingöl Balı'nı 7 Ekim 2022 tarihinde ulusal düzeyde coğrafi işaretli ürün olarak tescil etti. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi ürün olarak tescillenen Bingöl Balı, 'Uluslararası Coğrafi İşaret Seferberliği' kapsamında Avrupa'ya taşındı. Bingöl Balı, Avrupa Birliği'ne yapılan tescil başvurusunun ardından resmen tescil edilmiş oldu.
Ulusal tescil süreci ile birlikte coğrafi işaret alan 'Bingöl Balı', ulusal sürecin tamamlanmasıyla birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının uluslararası coğrafi işaret seferberliği kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığı ile Bingöl Üniversitesi tarafından 5 Ocak 2023 tarihinde Avrupa Birliği (AB) komisyonuna sunulan dosya, AB Komisyonu tarafından da uygun bulunarak 12 Mart 2024 tarihinde AB Resmî Gazetesi'nde ilan edilmiş oldu. AB nezdinde Bingöl Balı, ülkemizin AB'de başvurusu yapılan ilk balı olmakla birlikte itiraz sürecini tamamlayarak AB'de tescilli coğrafi işaretlerimiz arasında yerini alan ilk balımız oldu.
AB Komisyonu tarafından başvurusu uygun bulunan Bingöl Balı, AB Resmî Gazetesi'nde 12 Mart 2024 tarihinde ilan edildi. Üç aylık sürecin tamamlanmasıyla birlikte Bingöl Balı, 10.Temmuz 2024 tarihinde AB tarafından resmen tescil edildi.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bingöl Balının Avrupa Birliği tarafından tescil edilmesini büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Bu başarının elde edilmesinde başta Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Dr. Cevdet Yılmaz olmak üzere YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'a, Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta'ya, Bingöl Milletvekilleri Feyzi Berdibek ve Zeki Korkutata ile eski dönem vekillere, Belediye Başkanı Erdal Arıkan'a, Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Burhan Bahadır'a, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadir Çintay'a, Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliğine ve emeği geçen herkese içtenlikle teşekkürlerimi iletiyorum. Üniversitenin ilgili birimlerinin ve ilgili kurumlar arasındaki iş birliğinin özverili çalışmaları sonucu Bingöl Balı'nın uluslararası düzeyde tanınması sağlandı. Bu süreçte gösterilen gayretin ve desteklerin, Bingöl Balı'nın değerini ve marka bilincini daha da güçlendireceğine inanıyorum" dedi.